torstai 26. kesäkuuta 2008

Palautteita osa 1

Ensimmäiset palautteet (merkitsen sähköpostilla ja lomakkeella palautteen antaneet kirjainkoodilla, muut verkkopersoonan mukaan asianomaiseen kohtaan linkitettynä):

M: "Olisiko alkupuolella hyvä olla lyhyt oppimisteoreettinen perustelu, miksi sosiaalinen media olisi opettajalle ja kouluttajalle ja oppijalle viksu työkalu?"
Vastaus: Olisi ilman muuta, kun se on mukana otsikossakin. Muutin otsikkoa. Ensin siinä luki jotain tyyliin sosiaalisen median opas työkäyttöön, kohderyhmänä hanketyöntekijät. Sitten parin toukokuisen etäluennon jälkeenmietin uusiksi. Hanketyöntekijät ovat usein opettajia tai kouluttavat opettajia ja joku saattaa jopa tehdä yhteistyötä opiskelijoitten kanssa. Sometu on vakiinnuttanut ilmaisun Sosiaalinen media oppimisen tukena, vaikka se onkin otsikoksi pitkä. Kohdentaa. No, sitten otsikon muutoksen jälkeen en kuitenkaan muuttanut rakennetta muuten. Oppimisteoreettinen osuus on graduni aihepiiriä (opettajien työssäoppiminen sosiaalisen median verkostoissa), joten tämä lisäys tulee ilman muuta.

Timo Rainio kommentoi Sometu-verkoston keskustelussa: "Anne kuulutti kommentteja oppaan pedagogiseen osaan liittyen. Yksi näkökulma , joka sosiaalisessa mediassa korostuu on tuo työssäoppimisen pedagogiikka tai tekemällä oppimisen pedagogiikka. Aiheeseen liittyen varmasti paljon tiedettä tehty ja tietoa löytyy, mutta että osataanko aina yhdistää että esimerkiksi tämä on nyt sitä sitten ihan käytännössä."
Josta ajatus: Pitää käydä läpi ITK-päivien tämän vuoden esitykset. Samoin kelailla erilaiset konferenssit netistä. Sosiaalisen median tutkimus ei ole vielä kovin pitkällä, on niin uutta. Verkkopedagogiikkaa sinällään on kyllä tutkittu jo pitkään. Sieltä saa hyvät pohjat. Pedagogiikkaan liittyen tein toissa kesänä lukiolaisille kurssiwikin, josta löytyy muutamia käyttökelpoisia osia (kuten osio oppimisympäristöistä)

Edelliseen keskusteluketjuun liittyvä jatko, Irmeli Pietilän ja Pekka Ihanaisen kommentit, ovat myös sopivaa märehdittävää tähän kehittelyyn.

8 kommenttia:

Jarno Ristaniemi kirjoitti...

Tuosta pedagogisesta osuudesta tuli mieleeni välittömästi Maire Syrjäkarin viime vuotinen väitös Opettaja ohjaajana verkossa. Siitä saattaisi löytyä apuja.

Julkaisun ISBN: 978-952-484-165-8

Anne Rongas kirjoitti...

Hei Suurkiitos, tuo oli entuudestaan tuntematon.

Peeii kirjoitti...

Pitäiskö Anne organisoida Wikiopistoon - tai ehkäpä paremminkin sometun kylkeen "kurssi", jossa työstettäisiin sosiaalisen median edellyttämää/mahdollistamaa pedagogiikkaa auki? Voisi tarjota erilaisia toteutusvaihtoehtoja (esim. se mun tiedonhaku ja -jäsennys, sulattelu, soveltaminen -triadi), ja etenis sitten sen mukaan, mikä eniten houkutaisi (tai vaikka usealla tavalla). Jos siis olisi kiinnostuneita osallistumaan (tuntuu, että voisi olla).

Anne Rongas kirjoitti...

Hyvä idea, mutta kenties syksyllä parempi aika. Suuri osa ihmisistä lomailee. Meikä tekee sitä yhtä juttua jne. Aika paljon fiksua on keksitty eri puolilla maailmaa. Niitä voisi keräillä sopivalla tägillä. Pidetään mielessä.

Peeii kirjoitti...

Joo, syksyllä - idea vaan tekeytyi tässä kesän lämmössä. Pidetään muhimassa. Aggregaatin porinasta Pekka

pihlaja kirjoitti...

Hei,

OPH on uusinut OPH.fi -verkkopalvelunsa. Siitäkö johtuu, että blogin etusivulla oleva linkki OPH:n julkaisemaan mainioon oppaaseen "Sosiaalinen media oppimisen tukena" ei enää toimi? Mistä opas löytyy tätä nykyä?

Ystävällisin terveisin,
Virpi Hirvensalo

Anne Rongas kirjoitti...

opas on OPH:n uusilla sivuilla, pitää laittaa tietoa tuonne verkkosivuille, en ole vielä ennättänyt, kun julkistus oli juuri ennen vappua:

http://www.edu.fi/tvt_opetuksessa/mika_ihmeen_sosiaalinen_media

pihlaja kirjoitti...

Kiitos tästä ja aurinkoista kevään jatkoa!